Interviuri cu persoane cheie

Din 14 până în 21 Ianuarie, jurnalista Ineke Jungschleger, membru al consiliului Fundaţiei MAD, a vizitat oraşele Bucureşti şi Timişoara. Acolo a luat interviuri unor persoane cheie din psihiatria română. Aceste interviuri au fost luate pentru a fi publicate pe pagina de web a Fundaţiei pentru Management şi Dezvoltare. Per ansamblu, aceste interviuri, arată dezvoltarea psihiatriei în România din 1990 şi problemele existente în acest moment.

Un număr de concluzii sunt evidente:

  • Chiar şi în anii negri dictatoriali, mai ales domnii profesori Pamfil şi Lăzărescu din Timişoara au avut succes în a ţine pasul, mai mult sau mai puţin, cu dezvoltarea psihiatriei pe plan internaţional, în ciuda opresiunii.
  • Psihiatria nu are nici un fel de prioritate chiar dacă un număr de boli psihiatrice fac parte dintre primele 10 cele mai invalidante boli
  • Nu este clar încă dacă instituţiile psihiatrice au fost sau nu folosite pe timpul comunismului pentru a scoate disidenţii din comunitate. Aceste fapte traumatice sunt prea dureroase pentru a fi discutate deschis de către profesioniştii din sănătatea mintală.
  • Cunoştinţele despre şi abilităţile în tehnicile non-biologice au crescut mult.
  • Adesea, profesioniştii progresivi, se simt neputincioşi atunci când autorităţile împiedică, din nepăsare, dezvoltarea unei psihiatrii lărgite. De zece ani, legea face această dezvoltare posibilă.
  • De asemenea, ei nu se simt sprijiniţi de opinia publică.
  • Un număr de ONG-uri (organizaţii non-guvernamentale) au introdus tehnici noi, necesare pentru o psihiatrie modernă, adecvată. Când ONG-ul se opreşte, profesioniştii români continuă proiectele pentu un timp mai lung sau mai scurt fără nici un venit. Se opresc doar atunci când nuşi mai permit costurile proiectului. Este de primă importanţă că în aceşti 2 ani premergători intrării în Uniunea Europeană, autorităţilor române şi Casei de asigurări îi este clar că vor trebui să garanteze continuarea acoperirii acestor costuri.
  • Toată lumea pare să ştie despre corupţia şi mita din Romania, dar nimeni nu scrie sau vorbeşte despre cazurile în care se întâmplă invers: profesioniştii care oferă ajutor pacienţilor săraci.
  • Constuirea unui website este justificată, deoarece comunicarea dintre profesionişti şi dintre instituţii – şi câteodată chiar din cadrul instituţiilor – este defectuoasă.

Fundaţia MAD lucrează deja în Romania de 12 ani şi jumătate. În primii 10 ani am cooperat foarte mult cu Clinica Universitară de Psihiatrie şi Clinica de Psihiatrie Infantilă din Craiova. În primul rând ne-a, ocupat denevoile materiale acute. Dar chiar de la început ne-am concentrat pe barierele din psihiatria locală datorate izolării psihiatriei din ultima decadă a regimului ceauşist. Am organizat un curs practic pentru asistentele din psihiatrie. În acest context am editat primul ghid, manual român din acest domeniu. Am organizat multe training-uri pentru asistente, psihiatri, rezidenţi. Munca în echipă a fost introdusă. Ziua Clinicii s-a ţinut întro clădire complet renovată. Toate aceste activităţi, dar de asemenea şi procurarea echipamentului de laborator, un aparat EEG fiind inclus, literatură de specialitate, echipamente de predare au fost posibile lui Cordaid, o organizaţie olandeză co-finanţatoare şi prin donaţiile unor persoane şi instituţii private. Finanţarea lui Cordaid atrebuit să se oprească atunci când Romania a refuzat să mai aibă statutul de ţară în dezvoltare. Din aceste fonduri am putea stimula fondarea unei asociaţii pentru pacienţi şi familiile acestora.

La cea de-a 10-a aniversare a cooperării, cu ajutorul financiar al Fundaţiei pentru traume de război a fost organizată prima conferinţă română despre trauma psihică.

În ultimul an şi jumătate, 3 dintre cele 9 instituţii române şi olandeze înfrăţite discută despre o nouă cooperare. Vor să coordoneze proiecte esenţiale în Braşov, Bucureşti şi Timişoara. Centre locale de expertiză vor fi fondate, care în viitor vor forma un centru naţional. Iniţiativa Geneva, RINO (studii postuniversitare) Amsterdam şi Asociatia Olandeză de Sănătate Mintală vor facilita procesul. Există deja realizată o cooperare strânsă cu Fracaritatis din Ghent, Belgia.

Deoarece Cordaid nu ne mai poate finanţa, avem nevoie de alte fonduri pentru proiectele de formare. De aceea organizaţiile au decis să aplice împreună pentru finanţare la MATRA. Până acum exista o posibilitate de aplica în luna Martie şi Septembrie a fiecărui an. Din motive necunoscute, Ministerul Olandez al Afacerilor Externe a decis că anul acesta nu va exista nici o posibilitate. Pentru organizaţiile olandeze, dar mai ales pentru partenerii români, aceasta a fost o adevărată dezamăgire. Cu atât mai mult, cu cât, în urma evaluărilor noastre este clar momentul cel mai bun pentru dezvoltarea etapelor în psihiatria română, psihiatria în situaţia de criză şi terapia ocupaţională.

M.A.M. Willems M.D., psihiatru

Preşedinte Fundaţia MAD

Cititi interviurile cu:

Mircea Lazarescu

Ana Muntean

Ileana Botezat si Sanda Lepoiev

Nicoleta Candea

Pompilea Dehelean

Dan Prelipcianu and Catalina Tudose

Radu Teodorescu

Evenimente

Ştiri


Warning: Creating default object from empty value in /home2/psihnet/public_html/modules/mod_latestnewsplusdate/helper.php on line 124

Warning: Creating default object from empty value in /home2/psihnet/public_html/modules/mod_latestnewsplusdate/helper.php on line 124

Warning: Creating default object from empty value in /home2/psihnet/public_html/modules/mod_latestnewsplusdate/helper.php on line 124

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home2/psihnet/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 556

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in /home2/psihnet/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 556