Presentation of the Book: Crisis Intervention in Mental Health Care

 

foto_prezentarecarte_1 În ultimele decenii ale secolului XX psihiatria comunitară a evoluat pe plan mondial, devenind o alternativă mai umană şi integrativă la sistemul instituţional de îngrijire a celor cu suferinţă psihică. Psihiatria comunitară modernă este încontinuu angajată şi preocupată atât de schimbarea filozofiei îngrijirii bolanvului psihic cât şi de organizarea şi dezvoltarea unor modele de servicii bazate pe criterii cost-eficienţă. Sectorul public de îngrijiri şi apoi cel nonguvernamental, au devenit scena derulării unor sisteme integrate de îngrijire, dotate cu personal specializat, echipe multidisciplinare, programe de management de caz, reabilitare şi hosting (strategii locative), toate concepute în scopul îngrijirii bolnavilor cu tulburări psihice severe. Asigurarera unei game cât mai largi de servicii de sănătate mintală încă rămâne o provocare pentru foarte multe state, chiar dezvoltate. Priorităţile fiecărui sistem de sănătate în parte, dar şi existenţa unei forme de angajări a factorilor politici, a condus la diferenţe semnificative între arii geografice apropiate.

Psihiatria de urgenţă reprezintă o subspecialitate aparte, în continuă dezvoltare, care implică, la rândul său mai multe subspecialităţi ale psihiatriei, precum psihiatria comunitară, psihiatria de legătură (liaison), psihofarmacologia, psihoterapiile, medicina dezastrelor, psihogeriatria, psihiatria administrativă, psihiatria forensică, dar şi familiarizarea cu un mozaic de concepte din discipline medicale înrudite cum ar fi medicina de urgenţă, psihologia, dreptul, etica medicală, managementul sanitar.

În România postrevoluţionară evoluţia dezvoltării serviciilor de îngrijiri de sănătate a fost marcată de crearea unor oportunităţi de colaborare cu parteneri externi, în proiecte finanţate PHARE sau de guvernele unor state precum Austria, Olanda, Marea Britanie, Franţa, etc.

Proiectul olandezo-român numit sugestiv REINFORCE, a devenit o astfel de oportunitate. Au fost lansate trei proiecte pilot în Timişoara, Braşov şi Bucureşti, menite să asigure, în colaborare cu cinci organizaţii de servicii de sănătate mintală din Olanda, „Implementarea şi Consolidarea Sistemului Integrat de Servicii Comunitare din Domeniul Asistenţei în Sănătatea Mintală”.

Fundaţia MAD reprezintă partenerul olandez al echipei din Timişoara, cu care am pornit în lungul şi dificilul drum al implementării unui nou tip de serviciu pentru România: Centrul de Intervenţie în Criză din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală. Trecând peste toate barierele birocratice, legislative, şi poate chiar peste priorităţi, interese şi nevoi personale ale celor implicaţi în acest proiect, la capătul acestui drum ne vedem nevoiţi, ambii parteneri să facem bilanţul.

Ce au însemnat cei trei ani de proiect, dealtfel destul de atractiv pentru ambii parteneri ?

La inceput, când a fost necesară o selecţie a grupului ce urma să participe la proiect pentru a forma formatori pentru intervenţia în criză, ne-am confruntat cu o avalanşă de cereri de înscriere.

Ce îi atrăgea pe toţi aceşti profesionişti din diverse sectoare de îngrijiri de sănătate mintală ?

Oportunitatea unui training atractiv ca temă, oportunitatea generoasă de diseminare a cunoştinţelor şi expertizei partenerilor olandezi, poate speranţa unei schimbări de atitudine dar şi în organizarea sistemului de îngrijiri pentru pacientul psihic, poate şansa dobândirii unei competenţe  noi, sau poate doar curiozitatea ......Privind retrospectiv îmi dau seama că, nu a fost uşor nici pentru olandezi , dar nici pentru „studenţii „români. Trebuiau depăşite bariere uneori dificil de trecut, diferenţele culturale, de tradiţie, concepţii şi credinţe! Dar mai ales, contextul în care se desfăşura tot acest dificil proces, s-a dovedit a fi principalul inamic şi un permanent obstacol care ne provoca şi ne făcea să trăim noi înşine o criză, o criză deja cronicizată, care dealtfel reprezenta imaginea reală a sistemului de îngrijiri de sănătate în România. Cred că pentru partenerii din Olanda , a fost extrem de dificilă adaptarea la contextul existent, atât în plan profesional, cât şi uman. Rezultatul primului an de proiect a fost oarecum o dezamăgire pentru ambele părţi. Astfel s-a declanşat criza proiectului ! După încă un an de training, aşa cum bine spuneau partenerii noştri, „de a învăţa înotul într-o piscină fără apă „, după nenumărate acţiuni de lobby la toate autorităţile, după încercări repetate şi obositoare de a găsi o locaţie în care să funcţioneze primele echipe de intervenţie în criză, am asistat aproape neputincioşi  la „moartea clinică” a proiectului nostru. Echipa de formatori s-a retras, mare parte din grupul de „studenţi” români deja renunţaseră la proiect, Centrul de Intervenţie în Criză rămânea doar un centru virtual şi o mână de oameni care, se încăpăţânau să continue resuscitarea unui sistem de sănătate declarat deja mort. Dar , eforturile , cred eu, şi îndrăznesc să o afirm cu tărie, nu au fost în zadar. După numeroase intervenţii în criză furnizate voluntar de către cei câţiva membrii ai proiectului, intervenţii acordate sub umbrela Centrului de Sănătate Mintală, după studiul literaturii existente în domeniu, am început să avem şi noi experienţa şi apoi curajul de a o împărtăşi şi altor colegi. Aşa s-a născut ideea unei cărţi, care să  ne reprezinte pe noi, toţi cei implicaţi în acest proiect, de la început până la final.

Această carte reprezintă primul rezultat palpabil al unei colaborări de 3 ani în care fiecare a învăţat, a sperat şi a disperat, căutând răspunsuri, argumente şi certitudini. La solicitarea partenerilor noştri şi cu sprijinul lor nemijlocit, având permanent suportul colegilor dar şi al profesorilor noştri, autorii cărţii şi-au propus să deschidă acest capitol atât de captivant al intervenţiilor în criză. Autorii aduc aşadar argumente şi propuneri cititorilor, profesionişti din sănătatea mintală, din sistemul primar de îngrijiri, din serviciile sociale, dar şi autorităţilor. Se propun modele de servicii deja recunoscute ca eficiente în alte ţări, modele de intervenţie în criză în diverse arii ale patologiei psihiatrice, modele de colaborare intersectorială şi de integrare a serviciilor pentru pacienţii cu suferinţă psihică. De asemenea, autorii pledează pentru o schimbare de atitudine a profesioniştilor din sănătatea mintală, a familiilor celor în suferinţă şi a societăţii, în general. Sunt amintite şi promovate în carte acţiunile anti-stigma şi, foarte important, asociaţiile formate din beneficiari şi familiile acestora în scopul întăririi glasului acestora şi a puterii lor în faţa bolii dar şi în lupta cu prejudecăţile, indiferenţa şi izolarea. Este important de menşionat că, la editarea cărţii, şi-au adus contribuţia şi câţiva pacienţi care participă la activităţile de artterapie din cadrul CSM 1 Timişoara. Concursul lansat de autori pentru colectarea ilustraţiilor pentru carte ne-a apropiat , ne-a provocat pe toţi  şi ne-a făcut să fim din nou o echipă, o echipă care funcţionează, de ce nu, şi în situaţie de criză!

Cartea „ Intervenţia în criză în serviciile de Sănătate mintală, a fost lansată la Bucureşti în 2 octombrie, cu ocazia Conferinţei de final de proiect. La această lansare, în cadrul unui workshop, doi dintre autori au avut ocazia să prezinte cartea în faţa colegilor din Bucureşti şi Braşov.

Şi pentru că această carte a fost scrisă în mare parte la Timişoara, am organizat o lansare în cadrul Clinicii Psihiatrice Eduard Pamfil, lansare la care au venit să se prezinte şi autorii ilustraţiilor şi ai copertei cărţii. Au fost momente de bucurie şi emoţie, momente pe care toţi le-am trăit intens şi pe care  cu siguranţă nu le vom uita !

Trecând însă mai departe, fiecare s-a întors la propria sa luptă: cu inerţia, cu indiferenţa celor din jur, cu tăcerea celor care ar trebui să vorbească, sau cu vorbele celor care ar trebui să tacă...

Şi dacă în acest moment, cititorule din România, oricine ai fi, încă nu ai aflat unde se află o echipă de profesionişti de criză, poate că în curând vei avea un răspuns la strigătul tău de ajutor. Noi, echipa din Timişoara, încă sperăm că cineva ne va auzi şi va fi solidar cu noi în efortul de a crea acest serviciu atât de necesar comunităţii!

Ileana Stoica

 

Dacă doriți să comandați cartea vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Prețul cărții este de 40 RON, iar pentru studenți și rezidenți de 30 RON.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Events

News


Warning: Creating default object from empty value in /home2/psihnet/public_html/modules/mod_latestnewsplusdate/helper.php on line 124

Warning: Creating default object from empty value in /home2/psihnet/public_html/modules/mod_latestnewsplusdate/helper.php on line 124

Warning: Creating default object from empty value in /home2/psihnet/public_html/modules/mod_latestnewsplusdate/helper.php on line 124

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home2/psihnet/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 556

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in /home2/psihnet/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 556